Thursday, March 26, 2015

Total expenses : Hong Kong & Macau Trip

Assalamualaikum..
Kitorang bercuti ke Hong Kong & Macau tanpa travel guide, semua benda buat sendiri2 je. So kitorang dapat lah jimat kat situ sebab kalau upah travel guide memang mahal & tak semua tempat dapat pergi. Plus, makan luar sehari sekali je sebab kitorang dah bawak siap2 makanan dari Malaysia macam megi, nasi brahim's, biskut, etc etc. Ala-ala backpackers la kononnya. Dekat Hong Kong memang kitorang style backpackers habis, tapi bila dah masuk Macau terus jadi percutian yang indah dan mewah. kekekekek. :P

Percaya tak dengan belanja RM1,500 je korang boleh pergi bercuti dekat 2 negara? Haaaa best kan. Okay, dekat bawah ini saya bentangkan perbelanjaan saya untuk trip #backpackersgenggua kami ke Hong Kong & Macau, Februari 2015. :

DAY 1


MTR Travel pass = 220HKD
Tourist Simcard = 69HKD
2 Mineral water x 7HKD = 14HKD
Kebab Ayam @ Ebeneezers = 65HKD
2 Tea x 15HKD = 30HKD
Snow globe @ Ngong Ping 360 = 150HKD
13 Tshirt I love HK x 12.50HKD = 162.50HKD
8 Fridge Magnet x 8HKD = 64HKD
5 Keychain x 8HKD = 40HKD
6 Wallet x 11HKD = 66HKD


TOTAL DAY 1 = 880.50HKD

DAY 2


Tiket bas ocean park (return) = 21.20HKD
Botol air Ocean Park = 70HKD
Fridge magnet ocean park = 30HKD
Fridge magnet The Peak = 30HKD
Luggage @ Ladies Market = 250HKD
Handbag = 140HKD
3 Lego x 20HKD = 60HKD


TOTAL DAY 2 = 601.20HKD

DAY 3


Dim Sum & Nasi goreng @ Islamic Canteen = 71HKD
Taxi (from islamic canteen to terminal ferry) = 14HKD
Ferry from HK to Macau = 164HKD
Mug Hard Rock Cafe = 110HKD

TOTAL DAY 3 = 359HKD

DAY 4


Gondola ride = 128HKD
T-shirt long sleeve macau tower = 60HKD
Fridge magnet The Venetian Hotel = 25HKD


TOTAL DAY 4 = 213HKD

#TOTAL DAY 1 + DAY 2 + DAY 3 + DAY 4 = 2053.70HKD/RM933.50


FLIGHT


Flight KUL - HKG (with insurance + pick a seat) = RM224
Flight MFM - KUL (with insurance + pick a seat + luggage + Food & beverage dalam flight ) = RM300

TOTAL FLIGHT = RM 524/1152.80HKD

ACCOMMODATION


Accommodation at HK @ Singh Guest House (2 nights) = 167HKD/pax
Accommodation at Macau @ The Venetian Hotel (1 night) =441HKD/pax

TOTAL ACCOMMODATION = 608HKD/RM276.36

ENTRANCE TICKETS


Entrance ticket to Ngong Ping 360, The Peak Tram, Ocean Park, Macau Tower = RM 424/932.80HKD

TOTAL EXPENSES DAY 1-4 + FLIGHT + ACCOMMODATION + ENTRANCE TICKET= RM 2157.86

Haa total RM 2,157.86 tu dah termasuk souvenir tau. Kalau korang perasan saya ada highlightkan colour hijau dkt some items, tu maksudnya souvenir. Cuba eliminatekan item2 colour hijau tu, then korang akan dapat total expenses without souvenir.

Total expenses without souvenir =


DAY 1 = 398HKD, DAY 2 = 21.20HKD, DAY 3 = 249HKD, DAY 4 = 128HKD
TOTAL DAY 1 - DAY 4 WITHOUT SOUVENIR = 796.20HKD/RM361.90

RM 361.90+RM524+RM276.36+RM424 = RM 1,586.26

Korang kena rajin search flight murah. Tunggu time Air Asia buat promo, time itu korang serbu lah. Kalau bertuah boleh dpt lagi murah dari flight kitorang ni. Kalau nak lagi jimat, dekat Macau jangan lah tidur dekat Venetian. cari mana2 guesthouse yang murah2. so dpt jimat dlm RM100-150 kat situ. hehehehe. tapi kalau nak merasa tidur hotel mahal sekali sekala boleh lah, saya guarantee korang takkan menyesal punya lah tidur dkt Venetian tu. Silap2 nak datang lagi nanti macam saya ni (dah book flight pegi macau early next year kahkah) :D

So sesiapa yang ada bajet RM1,500 untuk bercuti ke luar negara boleh dah start planning untuk ke Hong Kong & Macau! 2 negara ni memang awesome! Pergi la bulan Disember/Januari/Februari tau tau! Sebab time tu musim sejuk. Kalau nak rasa jalan jauh2 pikul backpack berat but still tak berpeluh, & nak rasa naik The Peak dlm keadaan cuaca sejuk sampai rasa ke tulang sum sum dan menggigil, that 3 months is the right time to go! SHOUT OUT : I LOVE HONG KONG & MACAU! :) tata!

xoxo,N.

Click link di bawah untuk baca entri lain HK-Macau Trip Februari 2015 :
-DAY 1 : Ngong Ping 360, Citygate Outlet, Avenue of Stars & Ladies Market
-DAY 2 : Ocean Park & The Peak
-DAY 3 : Masjid Ammar & The Venetian Hotel
-DAY 4 : Gondola ride at Venetian & Macau Tower

Related Articles

18 comments:

  1. Hebat gilaa. Semoga rezeki anda murah . bila la turn saya pulak. Haha

    ReplyDelete
  2. Nak tanya mana u booking hotel venetian

    ReplyDelete
    Replies
    1. book direct through their website : https://www.venetianmacao.com/

      Delete
  3. Salam bole x kite nak copy itinerary sis

    ReplyDelete
  4. Sis bole x kite nak copy itinerary klu bole ni email kite nur.hasniza90@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Asalamulaikum, sis.. blh x, nk copy itinerary? izafithrah.mohdnor@gmail.com

    ReplyDelete
  6. as salam sis,boleh email itinerary tak?ni email miss_yutaka@yahoo.com..thank u

    ReplyDelete
  7. assalamualikum,boleh tak email kn itinerary kat sy, firdaustyle91@gmail.com terima kasih

    ReplyDelete
  8. salam..boleh email kn itinerary tak? bulan dpn da nak ke sane..terime kasih iye.. firdaustyle91@gmail.com

    ReplyDelete
  9. assalam boleh emelkan itinerary, portinabloom@gmail.com
    thanksalots

    ReplyDelete
  10. Sis, boleh emailkan itinerary di nazatulatilah95@gmail.com. Berhajat nak pergi pada bulan january/February next year. Mohon di emailkan ye sis. Thank you so much ☺️

    ReplyDelete
  11. Salam bole emailkn itinerary di zarul.faiz@yahoo.com..thun dpn nk pegi bulan feb..harap dpt membantu

    ReplyDelete
  12. SALAM Sis,
    bole pinta itinerary ke idok??
    email : muhammadnasrul4@gmail.com
    travel date : 10 - 16 May 2017 ..ada sesiapa nak join??

    ReplyDelete
  13. Salam..bole kongsi itinerary..tq
    kugiran_7@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. hi dik.. boleh kongsi x itinerary.. tq

    asmalaily_sutra@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Salam. Bole kongsi itinerary. Tq

    ziera.yaya@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq yayan. Moga Allah murahkan rezeki 😍😍

      Delete
  16. T kasih Yayan. Sangat membantu utk trip kami ber 3 bln mei nnt.... Harap2 cuaca sejuk lagi la .... Hahaha

    ReplyDelete

YayannnnB. Powered by Blogger.